receptie 201912

Op dinsdag 15 januari vond de nieuwjaars receptie plaats, en vond de prijs uitreiking plaats. Het was een gezellige avond waarbij ongeveer 25 leden aanwezig waren. Ook kreeg ons erelid J. Bokkers uit handen van de voorzitter zijn bonds speld opgespeld voor 50 jaar trouw lidmaatschap. Onderstaand de uitslagen van de prijs uitreiking. Voor meer foto's kunt u terecht in het foto album hier op deze website

uitslag

receptie 2019

Mondiaal 2019 IJsselhallen Zwolle.

Voor de wereld vogelwedstrijd Mondial 2019 voor kooi- en volièrevogels zijn bijna 25.000 vogels ingezonden door 3000 liefhebbers uit 26 landen. Onder hen zijn 1350 Nederlandse inzenders die goed zijn voor 8500 vogels.

De Vogelvriend Nijkerk is trots op haar leden met het behaalde resultaat! Dhr. Jan van Straaten sr. 2x 1e prijs en 1x 3e prijs. Dhr. Andre Slingerland 1e prijs.

Proficiat heren.

mondial12

mondial13

mondial14

mondial15

mondial16

mondial17

Hoe moet je vogels ringen?

We vonden op de (klik hier) website van Jos Janssen een mooie beschrijving over het ringen van zijn Glosterkanaries.

We mochten die van hem over nemen onder vermelding van de bron.

Het ringen van jonge Glosters kan meestal tussen de 5e en 7e levensdag. Een goede indicatie is als de uitwerpselen van de jongen op de nestrand blijven liggen. Glosters worden geringd met een gesloten voetring (verkregen via de bond) met ringmaat 2,9 mm.

Voor beginnende kwekers is dit vaak een lastig klusje dus zal ik hier zo goed mogelijk beschrijven hoe je te werk kunt gaan.
Wellicht overbodig te vermelden maar het ringen dient uiterst zorgvuldig en rustig te gebeuren om poot- en nagelbeschadigingen te voorkomen.

Je neemt het jong zo in de hand dat je het pootje bij het gewricht tussen duim en wijsvinger goed vast hebt. Schuif nu de ring rustig over de drie voortenen en let goed op dat ze ook alledrie gelijkmatig door de ring schuiven.
Als de ring bij het voetgewricht komt buig je de achterteen naar achteren zodat deze strak langs de poot komt te liggen. Schuif nu de ring voorzichtig verder tot aan het volgende gewricht (waar de poot buigt).
De achterteen zal grotendeels zichtbaar zijn en nu kun je met duim en wijsvinger voorzichtig het laatste stukje van de achterteen uit de ring trekken.
Schuif nu de ring voorzichtig heen en weer over de poot zodat je zeker weet dat deze goed zit.

Ik heb zelf geen ervaringen dat oude vogels hun pas geringde jongen uit de nesten gooien omdat ze de ringen voor vuil aan zien. Maar sommige kwekers plakken de ringen met tape af om ze minder op te laten vallen.

Tip:
– Om het ringen makkelijker te laten verlopen kun je eventueel wat speeksel of slaolie gebruiken.
– Met een prikker of tandenstoker kun je de achterteen ook uit de ring wippen.
– In plaats van tape kun je ook een stukje fietsventiel om de ring doen om deze te camoufleren.

Tot hier het verhaal van Jos!

De volgende youtube filmpjes geven ook een een goed beeld:

Ook dit jaar mogen we weer terug kijken op een mooie en gezellige show!

Onderstaand de raamposter zoals die overal hing, en een foto verslag van de voorbereidingen.

Meer foto's vind u in het fotoboek onder het menuitem activiteiten.

Hier een LINK naar de website van Nijkerk Nu, met een foto van de clubkampioenen.

tentoonstelling2018

De voorbereiding van de show:

voorbereidingshow2018

De keuring van de vogels in 2018

keuring2018

Natuurlijk stond de show aangekondigd in de krant!

krantknipsel2018

De lijst met kampioenen:

kampioen2018

BIJ ONZE CLUB DELEN WE NATUURLIJK KENNIS EN ERVARING OVER HET HOUDEN VAN ONZE VOGELS.OOK OP INTERNET IS HIER VEEL OVER TE VINDEN. ONDERMEER BIJ HET LICG (IS EEN AFKORTING VOOR HET LANDELIJK INFORMATIE CENTRUM GEZELSCHAPSDIEREN). OP HUN WEBSITE VIND JE BEHALVE OVER VOGELS, OOK OVER ANDERE DIEREN VEEL INFORMATIE. ZE GEVEN ZGN HUISDIER BIJSLUITERS UIT, WAARVAN ER EEN AANTAL VOOR ONS NUTTIGE INFORMATIE VERSCHAFFEN. KLIK OP HET PLAATJE OM EEN EXEMPLAAR TE DOWNLOADEN ALS PDF BESTAND.