Hoe vogels ringen

Hoe moet je vogels ringen?

We vonden op de (klik hier) website van Jos Janssen een mooie beschrijving over het ringen van zijn Glosterkanaries.

We mochten die van hem over nemen onder vermelding van de bron.

Het ringen van jonge Glosters kan meestal tussen de 5e en 7e levensdag. Een goede indicatie is als de uitwerpselen van de jongen op de nestrand blijven liggen. Glosters worden geringd met een gesloten voetring (verkregen via de bond) met ringmaat 2,9 mm.

Voor beginnende kwekers is dit vaak een lastig klusje dus zal ik hier zo goed mogelijk beschrijven hoe je te werk kunt gaan.
Wellicht overbodig te vermelden maar het ringen dient uiterst zorgvuldig en rustig te gebeuren om poot- en nagelbeschadigingen te voorkomen.

Je neemt het jong zo in de hand dat je het pootje bij het gewricht tussen duim en wijsvinger goed vast hebt. Schuif nu de ring rustig over de drie voortenen en let goed op dat ze ook alledrie gelijkmatig door de ring schuiven.
Als de ring bij het voetgewricht komt buig je de achterteen naar achteren zodat deze strak langs de poot komt te liggen. Schuif nu de ring voorzichtig verder tot aan het volgende gewricht (waar de poot buigt).
De achterteen zal grotendeels zichtbaar zijn en nu kun je met duim en wijsvinger voorzichtig het laatste stukje van de achterteen uit de ring trekken.
Schuif nu de ring voorzichtig heen en weer over de poot zodat je zeker weet dat deze goed zit.

Ik heb zelf geen ervaringen dat oude vogels hun pas geringde jongen uit de nesten gooien omdat ze de ringen voor vuil aan zien. Maar sommige kwekers plakken de ringen met tape af om ze minder op te laten vallen.

Ringen vogels 3.1

Ringen vogels 3.2

Ringen vogels 3.3

Tip:
– Om het ringen makkelijker te laten verlopen kun je eventueel wat speeksel of slaolie gebruiken.
– Met een prikker of tandenstoker kun je de achterteen ook uit de ring wippen.
– In plaats van tape kun je ook een stukje fietsventiel om de ring doen om deze te camoufleren.

Tot hier het verhaal van Jos!

De volgende youtube filmpjes geven ook een een goed beeld: